Accu’s: wees er voorzichtig mee

Steeds meer accu’s

In een vrij korte tijd zijn steeds meer apparaten in en rondom de woning voorzien van accu’s. Dit zijn er veel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Denk maar eens aan bijvoorbeeld de mobiele telefoons, laptop, powerbanks, afstandsbediening, koptelefoons, thermostaat, kruimeldief of boormachine.

Over het algemeen zijn dat wat lichtere accu’s. Maar zwaardere accu’s zitten bijvoorbeeld in de E-bike, E-scooter, elektrische step en de scootmobiel.

Meeste branden ontstaan tijdens opladen

Accu’s zijn steeds vaker de bron van branden. In het overgrote deel van de situaties vinden deze branden plaats tijdens het opladen van de accu’s. En dan nog in de laatste fase van het opladen dat wil zeggen in de laatste 20 % van de laadcapaciteit.

Brand kan ontstaan wanneer de cellen in de accu’s beschadigd zijn. De cellen zitten goed verpakt in de accu, waardoor eventuele beschadigingen aan de buitenkant meestal niet te zien zijn. Wanneer een accu in brand vliegt, is dat bij een lichte accu een kleine steekvlam die snel dooft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een mobiel. Het effect van een “kleine steekvlam” kan echter groot zijn wanneer de mobiel bijvoorbeeld dicht bij brandbaar materiaal ligt.

Fietsaccu’s zijn risicovol

Fietsaccu’s zijn zwaarder en hebben bij brand een groot effect. Wat in de praktijk vaak gebeurt, is dat fietseigenaren de fiets overdag intensief gebruiken en dan ‘s avonds de accu gaan opladen. Juist in de laatste 20 % van de oplaadfase ontstaat het grootste risico. Wanneer dat het moment is dat de eigenaren inmiddels lekker liggen te slapen, dan is dat een risico dat je niet moet willen lopen.

Wij gaan anders kijken naar accu’s

In de komende tijd is te verwachten dat er kritischer naar het opladen van accu’s wordt gekeken. Het hotel dat veel gasten gebruiken als “uitvalsbasis” voor mooie fietstochten en waarin zij ‘s avonds allemaal hun accu’s op de eigen kamer gaan opladen is zo’n risico waar hard over wordt nagedacht of dit zo moet blijven. Hotels zoeken op dit moment ook naar alternatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van een serie brandwerende kluizen waarin accu’s kunnen worden opgeladen.

Wees bewust van risico’s en laad je accu’s op wanneer je erbij bent

Accu’s vormen een nieuw risico. Daarmee moeten wij leren omgaan. Bij de huidige stand van zaken is het niet verstandig om zwaardere accu’s thuis op te laden terwijl je slaapt. Heb je de keuze, laad de zwaardere accu’s dan op in bijvoorbeeld in de garage of schuur.

Terug

Meer nieuws

Maak de woning tijdig herfst- en winterklaar

Het is herfst en de datum van 22 december waarop formeel de winter ingaat begint alweer in het...

Lees meer

Recht hebben en recht krijgen. Dat is niet hetzelfde

De meeste verschillen van mening los je op met een goed gesprek. Maar dit lukt helaas niet... Lees meer

Schade door een omgevallen boom: wie is aansprakelijk?

De herfst is begonnen! Dit kleurrijke seizoen, met vallende bladeren en frissere temperaturen,... Lees meer