Betalen over spaargeld?

Rente is laag

We vertellen niets nieuws wanneer we stellen dat de rente over spaargeld op dit moment historisch laag is. De vergoeding die u op dit moment over spaargeld ontvangt, is minder dan de inflatie. Daarnaast gaat de overheid ervan uit dat u een bepaald rendement over uw spaargeld behaalt. Hierbij kijkt men niet naar het werkelijke rendement, maar naar het rendement dat de overheid aanneemt dat u zou kunnen behalen. Over dit fictieve rendement wordt dan 30% inkomstenbelasting geheven. De werkelijkheid is echter dat het werkelijke rendement dat u behaalt over spaargeld veel lager is dan het door de belastingdienst aangenomen fictieve rendement. Samen met de inflatie leidt dit feitelijk ertoe dat de koopkracht van uw spaargeld jaarlijks daalt in plaats van stijgt.

Banken aarzelen

Banken ondervinden ook de gevolgen van de lage rente. Elke bank moet beschikken over een aanzienlijk bedrag aan direct opneembaar geld. Daarbij gaat het om vele miljarden. Dit geld stallen ze van dag tot dag bij de Europese Centrale Bank. Hierover moeten banken een rentevergoeding betalen! Banken aarzelen daarom of zij spaarders nog rente moeten betalen waar de banken zelf, wanneer ze dit geld niet direct kunnen uitlenen, voor dit spaargeld moeten betalen!  Hier en daar komen nu geluiden die aangeven dat banken overwegen om klanten een vergoeding te vragen indien mensen spaargeld bij de bank stallen. Of het zover komt is nog maar te bezien. Te voorspellen is dat de consument hier heel negatief op gaat reageren. Maar wat als toch tot een dergelijke maatregel wordt overgegaan?

In de brandkast?

Te voorspellen is dat de leveranciers van brandkasten dan mooie tijden gaan meemaken. Wij denken dat een aanzienlijk aantal Nederlanders niet wil betalen om hun spaargeld bij een bank te mogen onderbrengen. In reactie hierop zal een aantal mensen hun spaargeld opnemen en “thuis bewaren”. Wij denken dat dit niet verstandig is. Het risico dat het geld verloren gaat is dan groot. Denk aan diefstal maar ook aan brand. Vrijwel alle inboedelverzekeringen vergoeden bij inbraak of brand maar een beperkt bedrag voor verlies aan contant geld.

Het is altijd verstandig om wat spaargeld “achter de hand” te hebben voor calamiteiten. Heeft u echter structureel reserves voor de langere termijn, dan kan het verstandig zijn om naar alternatieven te kijken. Voor de een kan het voordelig zijn om een extra aflossing te doen op de hypotheekschuld, voor de ander kan het aantrekkelijker zijn om een bepaald bedrag op een veilige manier te beleggen. Voor weer een ander kan het aantrekkelijk zijn om een deel van de hypotheek die de eigen kinderen afsluiten te financieren. Zo zijn er nog veel meer opties om buiten sparen toch een rendement te behalen over uw spaargeld. Maar het bewaren van geld bij u thuis raden wij u af.

 

Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer