Feestdagen voor inbrekers

Inbrekers komen ’s nachts

Dat zou je denken, maar het tegendeel is waar. Ruim de helft van alle inbraken vindt overdag plaats, als mensen op hun werk zijn of even boodschappen doen. Overdag inbreken is ook eenvoudig als bewoners ergens anders gezellig met familie Sinterklaas, Kerst of oud en nieuw aan het vieren zijn. Een derde van de inbraken vindt ’s avonds plaats en slechts 10% van de inbraken zijn ’s nachts.

Inbrekers zijn alleen geïnteresseerd in grote en dure huizen

Inderdaad wordt in woningen met een hoge WOZ-waarde en in buurten met dure huizen relatief vaak ingebroken. Maar ook juist in goedkopere (huur)woningen, slaan inbrekers vaak hun slag. De beveiliging van deze huizen is vaak van mindere kwaliteit, met name het hang- en sluitwerk laat te wensen over. De kans op een woninginbraak in achterstandswijken is zelfs 40 tot 60 % hoger dan in andere stedelijke gebieden. Ook al is er ogenschijnlijk minder te halen in deze wijken, een dief gaat graag voor makkelijk en snel.

Inbrekers bereiden zich goed voor op hun volgende “klus”

Nee, dit is niet waar; 70% van de inbrekers zijn zogenaamde gelegenheidsinbrekers. Een inbraak is dan ook zelden een gerichte klus, inbrekers grijpen eenvoudigweg iedere kans die ze zien. Even weg, raampje open en je portemonnee of tablet die in het zicht lag op tafel, is weg. Snel succes, weinig risico’s en een goede buit, daar gaat het een dief om.

Het kost tijd en moeite om in te breken

Integendeel. Slechts een halve minuut heeft een inbreker gemiddeld nodig om ergens binnen te komen.

Een inbreker zet alles op alles om binnen te komen

Nee. Een inbreker neemt maximaal 3 minuten de tijd om ergens binnen te komen. Duurt het langer, dan neemt de kans op ontdekking toe. De inbreker kiest dan het hazenpad want hij vertrekt liever met lege handen dan met geboeide handen.

Terug

Meer nieuws

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer

Het waait stevig. Wanneer heet dit een storm?

Afgelopen november en december en ook deze maand heeft het op allerlei plaatsen stevig gewaaid.... Lees meer

Lenen bij familie: komt vaker voor dan gedacht

De Nederlandsche Bank, DNB, heeft onderzoek gedaan naar hypothecaire leningen in Nederland. Op... Lees meer