Gemak dient de mens: deur auto gaat vanzelf open

Contactloos

In Nederland rijden er op dit moment circa een miljoen auto’s rond die op afstand geopend en gestart kunnen worden doordat de eigenaar een vaak fraai vormgegeven item heeft met daarin een zender die als traditionele sleutel fungeert. Heel gemakkelijk. Je komt aanlopen en de auto pikt de zender op en haalt het portier van slot af. Je stapt zo naar binnen en met een druk op de knop start de auto. Gemakkelijk. Zeker.

Sleutel is zender

De auto herkent de sleutel die komt “aanwandelen” doordat deze voortdurend een signaal uitzendt. De auto herkent wel het signaal maar niet in welke jas de sleutel zit! Daarvan wordt in toenemende mate misbruik gemaakt door autodieven. Want wat doet de gemiddelde Nederlander? Die legt bij thuiskomst de autosleutel “op het plankje bij de voordeur”. Het is technisch vrij eenvoudig om het signaal van zo’n sleutel die dicht bij de voordeur ligt van buitenaf “op te pikken” en versterkt door te sturen naar de auto. De auto gaat dan van het slot en de dief kan rustig wegrijden. Heel simpel. Er hoeft niet in de woning ingebroken te worden, want het signaal pak je van buiten de woning op. Ook de auto blijft onbeschadigd. Een voordeel voor de dief!

Verzekeraars eisen verbeteringen

Verzekeringsmaatschappijen zien deze ontwikkeling uiteraard met lede ogen aan. Gaat u een nieuwe auto kopen dan zult u waarschijnlijk merken dat verzekeraars met aanvullende eisen komen. Voor autofabrikanten is dit weer een motivatie om de beveiligingssystemen van de door hen gemaakte voertuigen op te voeren.

Heeft u al een auto met een contactloze sleutel dan is het belangrijk om te weten hoe de vergoeding bij diefstal in de polisvoorwaarden is omschreven. Veel verzekeraars vergoeden bij diefstal geen schade wanneer er geen sprake is van braaksporen. Dat geeft in de praktijk een probleem. Want bij het “stelen” van het signaal van de contactloze sleutel zijn er geen braaksporen. 

U kunt zelf iets doen

Heeft u een auto met een contactloze sleutel, dan kunt u wel iets doen om het risico te verminderen. U kunt bijvoorbeeld de sleutel op een andere plaats leggen dan vlak bij de voordeur. Hoe verder van de buitenmuren en ramen verwijderd, hoe zwakker het signaal is voor iemand die buiten staat en hoe moeilijker het dus wordt om dit signaal te gebruiken om door te sturen naar de auto. Ook kunt u de sleutel bewaren in een metalen doosje. Signalen dringen daar meestal niet doorheen.

Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer