Rechtsbijstandverzekering niet voor geschillen die al ‘in de lucht hangen’

Weten hoe het juridisch zit

In het dagelijks leven komen er regelmatig situaties voor waar bij u misschien de vraag opkomt “mag dat zomaar?” Bijvoorbeeld de werkgever die aangeeft dat “iedereen in verband met het coronavirus in die en die periode zijn vakantiedagen moet opnemen”. Of de buurman die een dakkapel gaat plaatsen waardoor opeens de privacy van uw tuin achter uw woning een stuk minder is. Of de verkeersschade waarbij de tegenpartij een heel andere lezing geeft van de oorzaak van het ongeval dan uw lezing. Ook hoeft er niet altijd sprake te zijn van een ‘geschil’ waarbij partijen al verhit tegenover elkaar staan. Wij zien regelmatig bij onze relaties de behoefte om te weten hoe “het juridische zit” nog voordat er sprake is van een echt geschil. Vanuit die kennis kan dan vaak op goede wijze met de andere partij worden gesproken om te komen tot een oplossing waarmee alle partijen kunnen leven.

Kosten rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan voor verschillende rechtsgebieden worden afgesloten. Bijvoorbeeld alleen voor situaties die met verkeersschades te maken hebben. Of alleen voor vragen en transacties in verband met leveranciers van goederen en diensten. De kosten van een dergelijke rechtsbijstandverzekering zijn voor de meeste verzekeringsvormen minder dan de kosten die een advocaat voor een uur werk moet rekenen.

Onzeker voorval

Een van de voorwaarden voor het afsluiten van welke verzekering dan ook, is, dat er sprake moet zijn van een “onzekere gebeurtenis”. De onzekerheid kan betrekking hebben op de vraag óf een gebeurtenis zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld de brandverzekering van uw woning. Het is onzeker of u ooit te maken krijgt met een woningbrand. Maar het kan ook zijn dat het wel zeker is dat een gebeurtenis in de toekomst zal plaatsvinden, maar niet wanneer. Neem bijvoorbeeld de levensverzekering. Dat het leven op enig moment eindigt is zeker, maar niet het moment waarop dit plaatsvindt. Ook behoefte aan rechtsbijstand moet “onzeker” zijn. Deze voorwaarde van “onzekerheid” geldt ook bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Indien u bijvoorbeeld al sterke aanwijzingen heeft dat uw werkgever zeer ontevreden is met de wijze waarop u functioneert en aankondigt vrijdag over een week hierover met u een gesprek te willen hebben, is het niet vanzelfsprekend dat u op dat moment nog even ‘snel’ een rechtsbijstandverzekering kunt afsluiten waarop u een beroep kunt doen wanneer tijdens het gesprek blijkt dat de werkgever een ontslagprocedure gaat starten.

 

Terug

Meer nieuws

De lekkage moet wel onvoorzienbaar zijn!

De kring op het plafond wordt groter en groter: lekkage! Gelukkig heeft u een woonverzekering en... Lees meer

Heeft u een asbest dak of een gevel met asbest?

Is een (uw) asbest dak te verzekeren? Jawel, maar maatschappijen hanteren verschillende...

Lees meer

Aansprakelijkheid ouders voor gedragingen van kinderen

Kinderen kunnen schade bij derden veroorzaken. Vaak zal dat per ongeluk zijn. Soms is er sprake...

Lees meer