Reisverzekering en Coronavirus

Grote verschillen in polisvoorwaarden

In het kader van reizen voor vakantie of voor zakelijke doeleinden zijn er annuleringsverzekeringen en reisverzekeringen.

  • Annuleringsverzekeringen zijn er vooral op gericht om de schade te vergoeden indien door bepaalde oorzaken de reiziger de reis niet kan starten. Bijvoorbeeld omdat een naast familielid vlak voor de beoogde start van de reis ernstig ziek is geworden of omdat de reiziger zelf vlak voor de start van de reis zijn been breekt.
  • Bij de reisverzekering gaat het vooral om gebeurtenissen tijdens de reis die leiden tot financiële schade voor de reiziger.

In Nederland zijn er heel veel verschillende annulerings- en reisverzekeringen. De voorwaarden verschillen hierbij sterk. In zijn algemeenheid kan echter wel worden geconstateerd dat hoe lager de premie is hoe beperkter recht bestaat op een vergoeding bij calamiteiten

Hoofdregel: Annulering moet oorzaak in thuisland hebben

De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s in Nederland. Wat er in het land van bestemming gebeurd is, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Het niet “willen” vertrekken naar een gebied waar het coronavirus heerst, kán dus bij bepaalde annuleringsverzekeringen geen recht geven op vergoeding van de reissom. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.

Reisverzekering en repatriëring

Een reisverzekering is in de praktijk vooral belangrijk voor eventuele medische kosten die de reiziger in het buitenland moet maken en die niet onder zijn basisverzekering vallen. De hoofdregel is dat uw basisverzekering de kosten van een noodzakelijke medische behandeling vergoedt tot maximaal twee keer het tarief dat in Nederland voor deze behandeling geldt. Bij noodzakelijke medische behandeling in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Zwitserland zullen de kosten vaak deze grens overschrijden. Moet u als gevolg van een medische oorzaak met speciaal vervoer terugkeren (bijvoorbeeld u moet liggen op drie vliegtuigstoelen) dan vallen deze extra vervoerskosten ook onder de reisverzekering. Dit geldt weer niet automatisch indien u verblijft in een gebied waar het coronavirus heerst en u (nog) niet ziek bent. Het is te begrijpen dat u in zo’n situatie wellicht zo snel mogelijk wilt vertrekken. Indien u van de lokale autoriteiten weg mag zal dat vaak met een speciale charter gebeuren. Ook deze kosten vallen dan niet automatisch onder de dekking van elke reisverzekering.

Op dit moment is te zien dat verschillende landen daarom de kosten van deze repatriëring voor hun rekening nemen. Maar ook dat is dus geen automatisme waar in de toekomst vanuit mag worden gegaan. De overheid neemt deze kosten niet altijd voor haar rekening.

Ook reisverzekering vraagt advies

In reclames en door reisorganisaties wordt weleens de schijn gewekt dat een reisverzekering een “meeneemproduct” is: even kruisje zetten in het hokje en dan is de reisverzekering afgesloten. Wij hopen u met dit artikel te hebben laten zien dat ook de keuze van een reisverzekering om een echt goed advies vraagt.

Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer