Slotenmaker? Let op!!

Waarschuwing voor malafide slotenmakers

De mooiste plaatjes en fraaie teksten ziet u op uw scherm. Maar wie of wat zit nu echt achter die site. Is al dat fraais ook betrouwbaar? Nee, zegt de Autoriteit Consument & Markt, die de afgelopen periode veel klachten heeft ontvangen. Zij waarschuwt voor de malafide praktijken van partijen die zich voordoen als slotenmaker maar in werkelijkheid halve (of hele) criminelen zijn. Voorkomende klachten zijn: veel te hoge prijzen (tot wel €8.000,--), agressieve benadering, slecht geleverd werk en geen contactmogelijkheden naderhand wanneer de consument een klacht wil indienen.

Onderzoek ACM: bovenste zoekresultaten onbetrouwbaar

De ACM heeft onderzoek gedaan. Wat blijkt? De onbetrouwbare slotenmakers werven hun klanten vooral via advertenties op internet. De toezichthouder constateert dat de bovenste zoekresultaten en advertenties vaak van deze onbetrouwbare partijen zijn. Vaak zijn het dezelfde personen en bedrijven die achter verschillende advertenties en sites zitten. Inmiddels heeft de ACM fors ingegrepen. Op aandringen van de ACM heeft Google Advertenties de misleidende advertenties verwijderd. Ook is het voor een aantal bedrijven, dat particulieren doorverwijst naar deze onbetrouwbare slotenmakers (leadbedrijven), verboden deze praktijken voort te zetten. Terechte, ingrijpende maatregelen, maar waarschijnlijk niet waterdicht.

Tips voor het vinden van een slotenmaker

  1. Wees kritisch bij het zoeken: Veel mensen zoeken een slotenmaker via Google. Ga niet meteen af op een advertentie op Google. U kunt deze herkennen aan ‘Ad’ of ‘Advertentie’ voor de naam van de website. Onbetrouwbare slotenmakers maken veel gebruik van dit soort advertenties. Ook de informatie op hun websites klopt soms niet. Zoek daarom iets verder.
  2. Check het NSSG en het PKVW: Betrouwbare slotenmakers zijn vaak aangesloten bij de brancheorganisatie van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde. Kijk op de website of de slotenmaker bij de brancheorganisatie is aangesloten. U kunt ook checken of de slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan op www.politiekeurmerk.nl.
  3. Check adresgegevens: Staat er geen bedrijfsadres op de website van de slotenmaker? Dan is dit een signaal dat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker gaat. Heeft de slotenmaker wel adresgegevens op de site? Check deze adresgegevens dan op Google Maps. Heeft de slotenmaker een fysieke winkel? Dan is de kans groot dat het wel om een betrouwbaar bedrijf gaat.
  4. Check de KVK-gegevens: Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zijn de gegevens op de website van het bedrijf anders dan de gegevens in het handelsregister? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.
  5. Check reviews: Bekijk onafhankelijke klachtensites, zoals www.klacht.nl, www.klachtenkompas.nl of www.trustpilot.nl. Zijn er veel klachten over het bedrijf, de website of het gebruikte telefoonnummer? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker. Bekijk altijd meerdere recensies en meerdere klachtensites.
  6. Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs:  Bedrijven kunnen zelf hun prijzen bepalen. Daarom moet u vooraf een duidelijke schatting van de prijs krijgen. U kunt de slotenmaker dan houden aan de afspraak die u gemaakt hebt. Vraag om een bevestiging per mail of sms. Kan de slotenmaker u niet vooraf vertellen wat het gaat kosten? Omdat hij de situatie eerst moet beoordelen? Vraag dan of u een foto van uw deur en het slot kunt sturen. Of vraag hoe de slotenmaker de prijs berekent. Noemt de slotenmaker aan de telefoon geen duidelijke schatting van de prijs? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker.
Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer