Wat is het verschil: overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen de looptijd wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd, zodat bv (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. Is de polis niet gekoppeld aan de hypotheek dan kan dit bedrag naar keuze besteed worden. Er wordt echter geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.

Voorbeeld: Er wordt een overlijdensrisicoverzekering gesloten voor een periode van 20 jaar dan is er alleen dekking als de verzekerde persoon komt te overlijden binnen die 20 jaar. Overlijdt de persoon in jaar 22 dan volgt er geen uitkering meer.

De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Bij een uitvaartverzekering betaal je namelijk premie gedurende een afgesproken periode maar de uitkering blijft staan tot het moment van overlijden daar is. Hierdoor wordt altijd een verzekerd bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of betalen.

Voorbeeld: Er wordt een uitvaartverzekering gesloten voor een periode van 20 jaar dan wordt 20 jaar premie betaald en is daarna de verzekering premievrij. Of je nu komt te overlijden binnen of buiten die 20 jaar is niet van belang, de verzekering keert uit bij overlijden en de uitkering dient besteed te worden aan de uitvaart. 

Terug

Meer nieuws

Zorgverzekeringen: Er valt echt iets te kiezen!

Eind van het jaar is traditioneel het moment waarop u een nieuwe keuze voor uw...

Lees meer

Fraude en verzekeringen: Geen goede combinatie!

In 2017 hebben verzekeringsmaatschappijen voor miljoenen euro aan fraude opgespoord. Dat jaar...

Lees meer

Veilig rijden met laagstaande zon

In de herfst en winter staat de zon vaak laag aan de hemel. Dit zorgt voor prachtige...

Lees meer