Wat is het verschil: overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen de looptijd wordt een verzekerd bedrag uitgekeerd, zodat bv (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. Is de polis niet gekoppeld aan de hypotheek dan kan dit bedrag naar keuze besteed worden. Er wordt echter geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.

Voorbeeld: Er wordt een overlijdensrisicoverzekering gesloten voor een periode van 20 jaar dan is er alleen dekking als de verzekerde persoon komt te overlijden binnen die 20 jaar. Overlijdt de persoon in jaar 22 dan volgt er geen uitkering meer.

De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Bij een uitvaartverzekering betaal je namelijk premie gedurende een afgesproken periode maar de uitkering blijft staan tot het moment van overlijden daar is. Hierdoor wordt altijd een verzekerd bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of betalen.

Voorbeeld: Er wordt een uitvaartverzekering gesloten voor een periode van 20 jaar dan wordt 20 jaar premie betaald en is daarna de verzekering premievrij. Of je nu komt te overlijden binnen of buiten die 20 jaar is niet van belang, de verzekering keert uit bij overlijden en de uitkering dient besteed te worden aan de uitvaart. 

Terug

Meer nieuws

Wie moet de schade betalen?

De buurvrouw haalt haar contactlens uit haar oog. Nadat zij de lens op haar vinger legt, valt...

Lees meer

Veel gemeenten geven starters graag een duwtje (in de goede richting)

Circa 250 gemeenten in Nederland helpen starters op de woningmarkt om een woning te kopen. Dat...

Lees meer

Cijfers om even stil bij te staan

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft onlangs het uitgebreide onderzoek...

Lees meer