Weer op vakantie?

Niet alleen verlies en diefstal

Veel mensen sluiten een reisverzekering voor de financiële schade die het gevolg kan zijn wanneer bagage tijdens de vakantie verloren raakt of gestolen wordt. Maar een goede reisverzekering vergoedt meer.

Gaat u op vakantie naar het buitenland, dan kunt u daar ziek worden of gewond raken. Op grond van uw Nederlandse basisverzekering worden de medische kosten die u in het buitenland maakt maar tot een bepaald maximum vergoed. Afhankelijk van het land en de omgeving waar u verblijft, kunnen de aan u in rekening gebrachte kosten veel hoger zijn dan in Nederland gebruikelijk is. Zonder een goede reisverzekering zult u deze extra kosten zelf moeten betalen.

Dat geldt ook indien u met speciaal vervoer naar Nederland getransporteerd moet worden. Ook deze kosten zult u zelf moeten betalen als u niet over een goede reisverzekering beschikt.

 

Situatie is nog niet stabiel

De situatie rondom het coronavirus is nog niet stabiel. Niet in Nederland en niet in het buitenland. Dit kan tot gevolg hebben dat kort voor vertrek of tijdens het verblijf in het buitenland het landelijke reisadvies kan veranderen.

Raakt u in het buitenland besmet of kunt u door een (plaatselijke) lockdown niet reizen dan kunt u te maken krijgen met aanzienlijke kosten.

Bij elke verzekering moet er sprake zijn van een “onzeker voorval”. Veel reisverzekeraars zien het coronavirus niet meer als een onzeker voorval en hebben dit jaar de voorwaarden van bijvoorbeeld de annuleringsdekking aangepast.

 

Dekking verschilt per verzekeraar en per “kleur”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft met verschillende kleuren reisadviezen per land. Er worden vier risicogebieden onderscheiden:

• Groen : er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

• Geel : er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Er kunnen coronamaatregelen zijn met een beperkte invloed op het dagelijks leven.

• Oranje : alleen noodzakelijke reizen. Houd rekening met strenge coronaverplichtingen zoals een quarantaine verplichting

• Rood : niet reizen. Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk.

Wat wij nu zien is dat veel reisverzekeraars wel bereid zijn verzekeringsdekking te bieden voor reizen naar “gele-gebieden”, maar dan weer niet bereid zijn eventuele extra reis- en verblijfkosten te vergoeden indien een quarantaineverplichting tijdens de vakantie van kracht wordt. Gaat u echter naar een “oranje-gebied” dan zijn veel verzekeraars alleen bereid vergoeding te geven voor calamiteiten en schades die niets van doen hebben met het coronavirus.

Op vakantie? En heeft u vragen? Neem dan even contact met ons op.

Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer