Werkgeversverklaring steeds vaker digitaal

Werkgeversverklaring

De bank waarbij u een hypotheek aanvraagt, is verplicht te onderzoeken of u deze lening ook op langere termijn kunt dragen. Onderdeel van dit onderzoek is om zeker te zijn dat het inkomen dat u in de aanvraag heeft opgegeven ook het correcte inkomen is. Het komt met enige regelmaat voor dat het inkomen dat de consument bij de aanvraag opgeeft, afwijkt van het inkomen zoals de werkgever dat opgeeft. Dat gebeurt soms wanneer de consument bewust het inkomen hoger voorstelt dan in werkelijkheid het geval is in de hoop een hoger bedrag te kunnen lenen. Maar veel vaker blijkt er sprake te zijn van vergissingen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de vraag of het gaat om bruto- of netto bedragen, inclusief of exclusief overwerk, etc. Om zeker te weten dat de beslissing een hypotheek te verstrekken op grond van de juiste informatie wordt gemaakt, vragen banken bij werknemers tot nu toe altijd om een werkgeversverklaring. In deze verklaring wordt de werkgever gevraagd te verklaren wat het juiste loon is en of de werknemer een vast dienstverband heeft.

Niet elke werknemer vindt het plezierig om zijn werkgever te informeren dat hij bezig is een hypotheek af te sluiten. Sommige werkgevers doen er ook lang over om zo’n verklaring af te geven. Om dit proces gemakkelijker te maken gaan steeds meer banken ertoe over om in plaats van een werkgeversverklaring, een inkomensverklaring te vragen. We leggen uit wat het verschil is.

Inkomensverklaring loopt via het UWV

Het is nu mogelijk dat- indien u een hypotheek wilt afsluiten- u zelf op de web-site van het UWV met uw persoonlijke DigiD uw persoonlijk UWV verzekeringsbericht downloadt. Deze download kunt u dan samen met uw meest recente loonstrook opsturen.Op basis van deze gegevens van het UWV kan de bank snel bepalen wat het correcte loon is. Ook kunnen deze gegevens worden gebruikt om te bepalen of u in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie. Het voordeel is dat u niet langer afhankelijk bent van acties van uw werkgever, dat de gegevens correct zijn en dat u sneller weet of de door u gewenste lening kan worden verstrekt.

In bepaalde situaties is de inkomensverklaring via het UWV nog niet mogelijk. Onder meer wanneer:

  • u flexwerker bent;
  • u nog maar korter dan drie maanden in loondienst bent.

Steeds meer geldverstrekkers gaan inkomensverklaring gebruiken. Op dit moment zijn het vooral de grote banken die de inkomensverklaring accepteren. De verwachting is dat in de loop van 2019 vrijwel alle geldverstrekkers deze inkomensverklaring zullen accepteren en dat de ouderwetse “werkgeversverklaring” op enig moment helemaal

Terug

Meer nieuws

Wie moet de schade betalen?

De buurvrouw haalt haar contactlens uit haar oog. Nadat zij de lens op haar vinger legt, valt...

Lees meer

Veel gemeenten geven starters graag een duwtje (in de goede richting)

Circa 250 gemeenten in Nederland helpen starters op de woningmarkt om een woning te kopen. Dat...

Lees meer

Cijfers om even stil bij te staan

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft onlangs het uitgebreide onderzoek...

Lees meer