Zonnepanelen voor uw woning? Informeer ons!

De risico’s in relatie tot zonnepanelen

Het aanbrengen van zonnepanelen brengt een aantal nieuwe risico’s met zich mee. De belangrijkste zijn:

  • De zonnepanelen kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld storm en hagel of worden gestolen.
  • De zonnepanelen kunnen schade veroorzaken aan uw woning bijvoorbeeld als gevolg van een verkeerde montage, waardoor er op bepaalde plekken te veel warmte ontstaat en er brand uitbreekt.
  • Door uitval van (een deel van) de zonnepanelen kunt u te maken krijgen met minder besparingen dan waarmee u bij de aanschaf van de zonnepanelen rekening had gehouden.

Huurwoning of eigen woning

Heeft een huurwoning dan moet u de zonnepanelen waarschijnlijk apart verzekeren. Heeft u een eigen woning dan heeft u waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Bij veel opstalverzekeringen is het mogelijk het risico van schade aan en door zonnepanelen mee te verzekeren.

Verzekeringsmaatschappijen beoordelen het risico van diefstal van zonnepanelen die vastgeschroefd zijn aan het (schuine-) dak anders dan zonnepanelen die los staan op een plat dak of op een stellage op de grond liggen. Voor een goede verzekeringsdekking is het belangrijk dat bij het aanpassen van de verzekering de verzekeraar de juiste informatie krijgt.

Wel of geen eisen aan installatie

Verzekeringsmaatschappijen kunnen eisen stellen aan de vakbekwaamheid van degene die de zonnepanelen installeert. Bijvoorbeeld door te eisen dat de installateur voor deze installatie is gecertificeerd. In de praktijk blijkt namelijk dat wanneer zonnepanelen verkeerd worden gemonteerd, dit kan leiden tot brand van de woning.

Waarde van de zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen daalt door de jaren, terwijl de effectiviteit van zonnepanelen juist groter wordt. Raken eenmaal geïnstalleerde zonnepanelen beschadigd, dan kan er snel discussie ontstaan wat een passende vergoeding van de schade is. Is dat het bedrag dat u in het verleden voor de aanschaf en installatie zelf heeft betaald? Of is dat het bedrag dat nodig is om gelijksoortige (verouderde) zonnepanelen aan te schaffen? Ook de vraag met welk percentage de waarde van deze zonnepanelen jaarlijks moeten worden afgeschreven vraagt aandacht bij de keuze van een passende verzekering.

Onze dringende vraag aan u: gaat u zonnepanelen installeren of heeft u al zonnepanelen? Laat ons dat weten. Wij zullen dan kijken of de opstalverzekering aangepast dient te worden. 

Terug

Meer nieuws

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer

Het waait stevig. Wanneer heet dit een storm?

Afgelopen november en december en ook deze maand heeft het op allerlei plaatsen stevig gewaaid.... Lees meer

Lenen bij familie: komt vaker voor dan gedacht

De Nederlandsche Bank, DNB, heeft onderzoek gedaan naar hypothecaire leningen in Nederland. Op... Lees meer