Nieuws overzicht

Stijgende energieprijzen: waar begin je met het energiezuiniger maken van jouw woning?14-11-2022

Energiezuinig maken van je woning. Van kleine maatregelen tot grotere, je moet ergens beginnen… Een paar voorbeelden van eenvoudige tot wat ingrijpendere aanpassingen.

Ook al komen er maatregelen vanuit de overheid om de gevolgen van stijgende energieprijzen te dempen, toch zal vrijwel iedereen een groter deel van zijn inkomen kwijt zijn aan gas en elektriciteit dan vorig jaar. Je kunt proberen de kosten van energie te drukken door je woning te verduurzamen.

Lees verder

Prijsplafond energie ingewikkeld, maar simpel te berekenen07-11-2022

Begin oktober jl. heeft het kabinet voorstellen gedaan om de stijging van de kosten van energie voor onder meer huishoudens te dempen.

Een van de maatregelen die het kabinet heeft voorgesteld om huishoudens financieel te ondersteunen staat inmiddels bekend als het “prijsplafond”. Bij een “plafond” denk je aan een grens waar de prijs niet boven kan komen. Dit is in deze voorstellen echter niet helemaal het geval. Lees verder

STERKE STIJGING AANTAL GESTOLEN AUTO’S31-10-2022

In de eerste helft van 2022 werden 2.900 personenauto’s gestolen en 817 motorfietsen. In vergelijking met de eerste helft van 2021 is dit een forse stijging met + 13% voor auto’s en + 39% voor motorfietsen. Lees verder

Schoorsteenbrand: voorkom dat rook vuur wordt20-10-2022

Heb je een houtkachel? Nu de gasprijzen zo hoog zijn is de kans groot dat je die nu veel gebruikt, om gas te besparen. Is de schoorsteen wel recent geveegd? Zo niet, dan zit er al wat roet in je schoorsteen. Dat maakt de kans op een schoorsteenbrand groter. En huizen met een rieten kap hebben nog eens extra kans op brand op het dak. Weet jij wat je moet doen bij een schoorsteenbrand, en hoe je deze kunt voorkomen? Lees verder

Er was toch een levensverzekering?10-10-2022

Het is niet goed wanneer deze vraag pas na het overlijden op tafel komt. Toch vindt dat jaarlijks regelmatig plaats. Verzekeringsmaatschappijen kunnen je helpen bij het vinden van een antwoord op deze vraag.

Wanneer iemand komt te overlijden is er vaak al snel de vraag: Hoe ziet het er financieel uit voor de nabestaanden? Het geeft, naast het verdriet veel onzekerheid wanneer er over de financiën onzekerheid is. Lees verder

Testament, levenstestament en codicil: wat zijn de verschillen?20-09-2022

Wij brengen de begrippen testament, levenstestament en codicil in dit artikel graag even onder de aandacht. Hieronder lichten wij kort de verschillen tussen deze drie documenten toe.

Lees verder

Wettelijk erfrecht niet ideaal voor samengestelde gezinnen14-09-2022

Wanneer je een nieuwe relatie begint en je hebt allebei kinderen, is er veel om bij stil te staan. Vaak staat het nadenken over de verdeling van je nalatenschap niet op de eerste plaats.

Meer dan een half miljoen kinderen in Nederland woont in een samengesteld gezin. Dit aantal zal in de komende jaren naar verwachting alleen maar groeien. Het wettelijk erfrecht is niet ideaal voor deze situatie.

Lees verder

Private lease van auto: snelgroeiende markt06-09-2022

Private lease heeft zo zijn voordelen, maar houd wel rekening met als je plannen hebt een hypotheek af te sluiten!

Het als particuliere consument leasen van een auto komt steeds vaker voor. In 2021 groeide dit deel van de markt met 7,8 % tot 231.000 auto’s. Private lease heeft voor- maar ook nadelen.

Lees verder

Leuk zo’n elektrische step. Maar hoe zit het met de verzekering?22-08-2022

Vroeger was steppen iets voor kinderen. Tegenwoordig zie je steeds meer volwassenen op de step.

Het verschil tussen de step van pakweg 20 jaar geleden en die van vandaag: vroeger was de step vooral voor kinderen, die ook zelf moesten “steppen” om vooruit te komen. De step van nu is vooral voor volwassenen die alleen hoeven te staan, terwijl de elektromotor voor de aandrijving zorgt.

Lees verder

Nieuw systeem registratie schadevrije jaren16-08-2022

Het verbond van Verzekeraars werkt aan een nieuw systeem voor de registratie van schadevrije jaren. We zetten een aantal zaken op een rij. Lees verder

Mag ik even jouw auto lenen?08-08-2022

De vraag is snel gesteld. Het antwoord snel gegeven. Bijna altijd gaat het goed. Soms niet. Dan kunnen de gevolgen juridisch complex zijn.

Lees verder

Wat staat er allemaal op jouw mobiel?25-07-2022

Een mobiel is lang niet meer alleen een instrument om te bellen. Voor telefoneren gebruiken we de mobiel nog maar een fractie van de tijd…

Lees verder

VAKANTIE: WEES GOED VOORBEREID OP EEN AANTAL RISICO’S18-07-2022

In de komen weken gaan veel mensen op vakantie. In de samenleving en tussen landen is er momenteel veel onrust. Reden om extra alert te zijn op een aantal risico’s. Wij zetten een paar zaken op een rij. Lees verder

Vragen of vertellen: wat zegt de wet?13-07-2022

Over de onderzoeksplicht die geldt wanneer je een woning koopt valt veel te vertellen. Lees erover in dit artikel.

Na de aankoop van een woning kan de koper ontdekken dat de woning ernstige gebreken vertoont. De vraag die dan snel op tafel komt is: had de verkoper deze gebreken moeten melden of had de koper de woning maar beter moeten bekijken?

Lees verder

ADVIES: VUL HET SCHADEAANGIFTEFORMULIER ZORGVULDIG IN05-07-2022

In het dagelijks leven kan het gebeuren dat door jouw handelen een ander schade lijdt. Je zal je dan aansprakelijk voelen maar dat is toch iets anders dan (juridisch) aansprakelijk zijn. Het is mede daarom erg belangrijk om bij een schade het schadeaangifteformulier zorgvuldig in te vullen. Lees verder