Al die elektrische apparaten……

Toenemend aantal accu’s

Het aantal elektrische fietsen groeit nog steeds. Daarnaast zijn er in bijna elk huishouden meerdere mobiele telefoons en laptops te vinden. Vergeet ook niet het elektrisch gereedschap waarbij accu’s ook steeds meer vermogen leveren. Er komen steeds meer elektrische apparaten in en rond ons huis en veel van die apparaten werken op lithium batterijen.

En wanneer laden we al die batterijen op?

Dat doen we massaal wanneer we al die apparaten niet gebruiken en wij lekker slapen. Het is toch fijn dat wanneer je wakker wordt alle apparaten weer opgeladen zijn om de dag goed door te komen? Nee dus. Inmiddels vinden er gemiddeld twee branden per week in woningen plaats waarbij de brandweer het ernstige vermoeden heeft dat deze branden zijn veroorzaakt door accu’s die op dat moment werden opgeladen en waarmee “iets” fout is gegaan.

Brand in uw woning terwijl u slaapt? Dat risico wil je toch niet nemen?  Wij kunnen u een aantal tips geven om het risico te beperken;

  • Een open deur misschien. Maar laad accu’s niet ‘s nachts op wanneer u slaapt. Doe dit in de tijd dat u een “oogje” in het zeil kunt houden.
  • Is de accu vol, laat de oplader dan niet in het stopcontact zitten. Natuurlijk is dat wel gemakkelijk want de volgende keer dat u de accu wilt opladen, hoeft u alleen de plug in uw apparaat te steken. Maar wees eens eerlijk. Hoeveel moeite is het nu de oplader in het stopcontact te steken en na gebruik er weer uit, wetende dat het risico op brand reëel is als u dit laatste verzuimt.
  • De oplader van uw mobiel kunt u kwijtraken. U moet dan op zoek naar een nieuwe. Van de buitenkant lijken alle opladers hetzelfde. Aan de binnenkant zijn er echter grote verschillen. Gebruik daarom alleen accu’s en opladers die door de fabrikant zijn goedgekeurd, ook al zijn deze wat duurder.
  • Wij hebben het al vaak geschreven: Heeft u nog geen rookmelder? Installeer die dan. Bij brand is niet het vuur de grootste vijand maar de rook die u buiten bewustzijn brengt, terwijl u slaapt. Voor een paar tientjes maakt u uw woning echt een stuk veiliger.
Terug

Meer nieuws

Bestaande schulden beperken mogelijkheid om woning te kopen

Door de wet en regelgeving rond lenen is het voor starters lastiger geworden om een woning te...

Lees meer

Wat als iemand tijdens een teamsport door u letsel oploopt?

Miljoenen genieten elke keer weer van onze oranje leeuwen en leeuwinnen. Voor veel jongens en...

Lees meer

Asbest: Wat als iets niet te verzekeren is?

Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het...

Lees meer