Diefstal elektrische fietsen loopt de spuigaten uit

Sterke toename aantal diefstallen

Het aantal aangiften van diefstal van elektrische fietsen bedraagt op dit moment rond de 23.000 per jaar. Dat zijn er dus ruim 60 per dag! Sinds begin 2020 is het aantal diefstallen van elektrische fietsen met maar liefst 74% toegenomen. De vrees is dat aan deze stijging voorlopig geen einde komt. Fietsen worden meestal op straat of vanuit andere openbare ruimtes gestolen. Maar ook uit garages bij woningen en bij kantoorpanden.

Uit bewakingsbeelden is duidelijk dat een deel van de diefstallen plaatsvindt door groepen criminelen die heel gericht op zoek zijn naar elektrische fietsen. Na diefstal worden deze gedurende de dag ergens in de buurt “verzameld” waarna later op de dag alle gestolen exemplaren in een vrachtauto worden geladen en naar het buitenland worden gereden. De kans om zo een gestolen fiets dan nog terug te krijgen is heel klein.

Sloten vormen maar beperkte belemmering

De traditionele ringsloten op de fiets vormen voor deze bendes maar een beperkte belemmering. Men is in staat om, zonder veel aandacht op zich te vestigen, deze sloten in dezelfde tijd te openen als jij nodig hebt om met een echte sleutel het slot te openen. Wat wel een drempel opwerpt is de fiets met twee sloten te beveiligen. Bij voorkeur met een goed kettingslot dat wordt bevestigd aan zowel de fiets als aan een stevig object. Maar zelfs dan kan een kettingslot door de dief razendsnel met een betonschaar worden geopend.

Accu van fiets halen

De accu vormt een belangrijk onderdeel van de waarde van de fiets. Een elektrische fiets zonder accu is voor de criminelen een stuk minder aantrekkelijk. Een tip is dan ook om, waar mogelijk, de accu mee te nemen wanneer de fiets onbewaakt is. Maar we realiseren ons dat dit gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Je gaat nu eenmaal niet fijn winkelen met zo’n zware accu in jouw tas.

Waar mogelijk bewaakte stalling

Is er in de buurt waar jij jouw fiets wilt achterlaten een bewaakte fietsenstalling dan is het natuurlijk verstandig om hiervan gebruik te maken. Een handig overzicht van de bewaakte fietsenstallingen per gemeente vind je op www.veiligstallen.nl

Verzeker je elektrische fiets

Gelet op het hoge risico van diefstal en de hoge waarde van deze fietsen is het uiteraard een overweging om deze fietsen tegen het risico van diefstal te verzekeren.Terug

Meer nieuws

Een fietsstraat of een fietspad dat is niet hetzelfde

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te...

Lees meer

Duurzaam schadeherstel

Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen Lees meer

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer