Aantal diefstallen stijgt
Per jaar worden er ongeveer 24.000 elektrische fietsen gestolen. Het aantal diefstallen neemt toe. Daarbij beperken de dieven zich niet alleen tot fietsen die op straat staan. Ook fietsen die gestald zijn in schuurtjes bij de woning zijn regelmatig doelwit. Dit geldt ook voor fietsenstallingen die niet bewaakt zijn. Er zijn sterke aanwijzingen dat er bendes actief zijn, gericht op het stelen van elektrische fietsen die vervolgens worden verzameld en naar het buitenland worden getransporteerd.
Accu’s zijn gemakkelijk te stelen, mee te nemen en te verkopen
De accu’s van de meeste elektrische fietsen zijn over het algemeen voor dieven heel gemakkelijk te stelen. Binnen 5 seconden heeft de dief de accu uit de houder. Een accu is gemakkelijker mee te nemen dan een hele fiets. De accu zelf is relatief kostbaar. Een nieuwe accu kost al snel €800,--. Dit zijn allemaal omstandigheden die op dit moment accu’s extra aantrekkelijk maken om te stelen.
Je kan er niet heel veel aan doen
De maatregelen die je kan nemen om diefstal te voorkomen zijn beperkt. Natuurlijk kan je de display en de accu mee nemen wanneer je de fiets ergens stalt. Maar om nu gezellig te winkelen met een (toch zware) accu in je tas is ook niet ideaal. Het minste wat je kan doen wanneer je naar de stad gaat is de fiets in een bewaakte stalling te plaatsen. Uiteraard kan je diefstal van de fiets zelf proberen te beperken door goede sloten te gebruiken waarbij je bij voorkeur het kettingslot verbindt met een boom of hek. Heeft de diefstal eenmaal plaatsgevonden dan heeft de politie graag het framenummer van de fiets hebt en eventueel het unieke nummer van de accu. Maar zelfs met deze gegevens is het aantal teruggevonden gestolen fietsen klein.
De fietsverzekering
Gelet op het hoge risico van diefstal is een aantal verzekeringsmaatschappijen gestopt met het verzekeren van fietsen tegen schade en diefstal. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan dit echter nog wel. De premies verschillen sterk, zowel per maatschappij als per woonplaats. Wie in de stad Utrecht woont, betaalt fors meer zijn dan wie 20 kilometer verderop woont. Wil je meer weten over de mogelijkheid jouw fiets te verzekeren, dan mag je ons altijd bellen.
TerugDe Fatbike en verzekeringen
Je ziet ze steeds vaker in het verkeer: de Fatbike. Niet iedereen is daar even blij mee. Op de...
Lees meerSchade met een fietsendrager of aanhangwagen
Wanneer je te maken krijgt met een schade waarbij een fietsendrager of aanhangwagen een rol...
Lees meerJouw verzekeringen zijn belangrijk voor ons!
Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat jij via onder meer verzekeringen de zekerheid krijgt... Lees meer