Maak de woning tijdig herfst- en winterklaar

Kans op schade neemt toe

In de herfst en winter neemt de kans op schade aan de woning en inboedel toe. Regen, sneeuw, vorst en stormen leiden elk jaar weer tot veel schades. Ook bij de relaties van ons kantoor. Een goede verzekering voor de woning (opstalverzekering) en de inboedel (inboedelverzekering) zal deze schade vaak vergoeden. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Onzeker voorval en/of onvoorziene situatie

Kenmerk van elke verzekering is dat de verzekering alleen tot uitkering komt wanneer er sprake is van een onzeker voorval. Bij een schadeverzekering moet het bij het afsluiten van de verzekering onzeker zijn of er in de toekomst schade gaat ontstaan. Bij een levensverzekering moet het moment van overlijden onzeker zijn.

Veel voorkomende uitsluitingen

Verzekeringsmaatschappijen vermelden in hun verzekeringsvoorwaarden vaak de situaties waarin er bij schade geen vergoeding wordt uitgekeerd. Veel voorkomende uitsluitingen zijn bijvoorbeeld:

  • Er is water het huis binnengedrongen doordat de bewoner de ramen, luiken, roosters, lichtkoepels, etc. open heeft laten staan.
  • Schade als gevolg van slecht/achterstallig onderhoud.

In de herfst vallen de blaadjes

Regenpijpen kunnen verstopt raken door bladeren. Regen- of smeltwater lopen dan niet goed weg. Dit kan leiden tot lekkages met schade aan de woning en ook de inboedel. Wanneer vastgesteld kan worden dat verstopping door bladeren de oorzaak van de schade is, kan een verzekeraar stellen dat er sprake is van slecht/achterstallig onderhoud en op grond hiervan vergoeding van de schade weigeren. Uiteraard wil je dat niet. Het is dus verstandig om, zeker aan het eind van de herfst, dakgoten en regenpijpen van bladeren en takjes te ontdoen.

Aandacht voor de waterleidingen

Ook de buitenkranen en kranen in onverwarmde bijgebouwen verdienen aandacht zodra de winter is aangebroken. De normale situatie is dat de waterleiding van de kraan “vol” met water staat. Bij vorst bevriest dit water en zet daarbij, zoals je misschien weet uit, met als gevolg scheuren in de leiding. Zolang het water bevroren is merk je dat nog niet. Maar zodra het gaat dooien, zal het water door de gesprongen waterleiding wegstromen. Te vaak hebben wij op kantoor gezien dat dit precies gebeurt op het moment dat de bewoners niet thuis zijn omdat ze een gezellige avond in het theater hebben of voor een weekendje weg zijn. De schade kan dan enorm zijn. Dit kan je voorkomen door de kranen tijdig af te tappen zodat ze, wanneer het gaat vriezen, leeg zijn.

Handige brochure

Vereniging Eigen Huis heeft een praktische brochure gemaakt met tips hoe je jouw woning “winterklaar” kan maken. Deze brochure kan je via de volgende link ophalen.

https://assets-eu-01.kc-usercontent.com/0a476483-b2ac-0128-c5e1-a80361083e05/4155be2a-859a-4916-9152-773ccbaba22b/e-book-je-huis-winterklaar-maken.pdf

Terug

Meer nieuws

Jouw verzekeringen zijn belangrijk voor ons!

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat jij via onder meer verzekeringen de zekerheid krijgt... Lees meer

Huurder van een woning met enkel glas?

Huur jij jouw woning? En heeft je woning nog enkel glas? Dan is het verstandig om aan de...

Lees meer

Elektrische fietsen geliefd bij dieven

Sinds 2018 worden er jaarlijks meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone toer- of... Lees meer