Over kattenkwaad, schade, scheiding en verzekering

Kattenkwaad

Tim en Maas, beiden 8 jaar, vullen op een zonnige middag een ballon met water. Op het moment dat een fietser langskomt doen ze net of ze de ballon gaan gooien. De fietser schrikt en valt. Een gebroken heup en vier maanden revalidatie verder kan de fietser zijn oude leven weer een beetje oppakken. De zorgverzekeraar stelt de ouders aansprakelijk voor de kosten van het ziekenhuis en revalidatie. De werkgever van de fietser dient een claim in voor het loon dat de werkgever heeft moeten betalen zonder daarvoor arbeid te hebben teruggekregen. Ook de fietser komt met een claim wegens pijn en blijvende hinder.

Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP)

De Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is er voor dit soort situaties. De premie is relatief laag, maar het belang om deze verzekering te hebben is heel groot. De ouders van Tim hebben zo’n verzekering, maar bij de ouders van Maas ligt dit iets anders. Zijn ouders hadden een dergelijke verzekering, tot ze gingen scheiden. De vader van Maas is elders gaan wonen en heeft zijn eigen verzekeringspakket genomen. Omdat hij nu alleen woont heeft hij een AVP voor “alleenstaanden” afgesloten. De moeder van Maas heeft wel een AVP voor haar en de kinderen.

Beide ouders aansprakelijk

Ouders met gezag over hun kinderen tot 14 jaar zijn aansprakelijk voor schade die hun kinderen veroorzaken. Wanneer na de scheiding beide ouders gezag over de kinderen houden, wat gebruikelijk is, kunnen beide ouders aangesproken worden voor de schade die hun kinderen veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk dat beide ouders na de scheiding een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, inclusief dekking voor kinderen, afsluiten.

Ook aandacht voor de andere verzekeringen

De AVP is slechts een voorbeeld van een verzekering die na de scheiding extra aandacht moet hebben. Ook andere verzekeringen moeten worden bekeken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de no-claimkorting van de autoverzekering? Moeten de begunstigden op de bestaande levensverzekeringen worden aangepast? Hebben beide (ex-) partners in beeld wat de gevolgen van de scheiding zijn voor de opbouw van hun pensioen?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat bij een scheiding “verzekeringen” niet een onderwerp is waar je meteen aan denkt. Toch is het belangrijk om hier wel tijdig aanpassingen aan te doen

Terug

Meer nieuws

Maak de woning tijdig herfst- en winterklaar

Het is herfst en de datum van 22 december waarop formeel de winter ingaat begint alweer in het...

Lees meer

Recht hebben en recht krijgen. Dat is niet hetzelfde

De meeste verschillen van mening los je op met een goed gesprek. Maar dit lukt helaas niet... Lees meer

Schade door een omgevallen boom: wie is aansprakelijk?

De herfst is begonnen! Dit kleurrijke seizoen, met vallende bladeren en frissere temperaturen,... Lees meer