Repareren als het kan, vervangen als het moet

 Zoals het altijd was

Het is verstandig om jouw woning en inboedel te verzekeren. De woning kan bijvoorbeeld door brand of storm ernstig beschadigd worden. Je inboedel kan door diefstal of waterschade beschadigd raken. Tot voor kort werd meestal door de deskundigen van de verzekeringsmaatschappij de waarde van het beschadigde object vlak voor de calamiteit vastgesteld en de (rest) waarde direct daarna. Het verschil tussen beide waarden werd dan gezien als de schade die de verzekeringsmaatschappij vergoedde. Voor grote schades als bijvoorbeeld een brand waarbij de woning verloren gaat of diefstal van sierraden uit de woning werkt dit prima.

Zoals het tegenwoordig ook kan

Bij calamiteiten waar meer sprake is van “beschadiging” dan van totaal verlies zijn er een aantal bezwaren. Door verschillende gebeurtenissen kan bijvoorbeeld een brandgat komen in een bank. Of door een gesprongen waterleiding kan een deel van de parketvloer kromtrekken. Of door een hete pan op het kunststoffen aanrechtblad te zetten, kunnen smeltplekken ontstaan. In het verleden werd de waarde van het beschadigde object getaxeerd en kreeg de verzekerde een bedrag uitgekeerd. Het kan zijn dat dit bedrag wel overeenkomt met de waarde van het object vlak voor de calamiteit maar onvoldoende is om in een winkel een nieuw exemplaar te kopen. Ook kan volledige vervanging veel tijd en planning vragen. Neem het beschadigde aanrechtblad. Het kan de nodige tijd kosten om exact het goede blad te vinden. Vervolgens kan het nodig zijn om het nodige hak- en breekwerk uit te voeren om het oude blad te verwijderen en een nieuw blad te plaatsen.

Door de ontwikkeling van allerlei technieken is het steeds vaker mogelijk om beschadigde goederen perfect te repareren. Zodanig, zoals een oude reclame voor een lijmmerk luidde, “je ziet er geen barst meer van”.

Duurzaam en gemakkelijk

De optie van repareren in plaats van vervangen sluit natuurlijk goed aan bij het waar mogelijk bijdragen aan een duurzamere wereld. In de praktijk biedt het de klant ook het voordeel dat reparatie vaak veel sneller kan worden gerealiseerd dan vervanging en de overlast die vervanging met zich meebrengt.

Terug

Meer nieuws

Maak de woning tijdig herfst- en winterklaar

Het is herfst en de datum van 22 december waarop formeel de winter ingaat begint alweer in het...

Lees meer

Recht hebben en recht krijgen. Dat is niet hetzelfde

De meeste verschillen van mening los je op met een goed gesprek. Maar dit lukt helaas niet... Lees meer

Schade door een omgevallen boom: wie is aansprakelijk?

De herfst is begonnen! Dit kleurrijke seizoen, met vallende bladeren en frissere temperaturen,... Lees meer