Repareren als het kan, vervangen als het moet

 Zoals het altijd was

Het is verstandig om jouw woning en inboedel te verzekeren. De woning kan bijvoorbeeld door brand of storm ernstig beschadigd worden. Je inboedel kan door diefstal of waterschade beschadigd raken. Tot voor kort werd meestal door de deskundigen van de verzekeringsmaatschappij de waarde van het beschadigde object vlak voor de calamiteit vastgesteld en de (rest) waarde direct daarna. Het verschil tussen beide waarden werd dan gezien als de schade die de verzekeringsmaatschappij vergoedde. Voor grote schades als bijvoorbeeld een brand waarbij de woning verloren gaat of diefstal van sierraden uit de woning werkt dit prima.

Zoals het tegenwoordig ook kan

Bij calamiteiten waar meer sprake is van “beschadiging” dan van totaal verlies zijn er een aantal bezwaren. Door verschillende gebeurtenissen kan bijvoorbeeld een brandgat komen in een bank. Of door een gesprongen waterleiding kan een deel van de parketvloer kromtrekken. Of door een hete pan op het kunststoffen aanrechtblad te zetten, kunnen smeltplekken ontstaan. In het verleden werd de waarde van het beschadigde object getaxeerd en kreeg de verzekerde een bedrag uitgekeerd. Het kan zijn dat dit bedrag wel overeenkomt met de waarde van het object vlak voor de calamiteit maar onvoldoende is om in een winkel een nieuw exemplaar te kopen. Ook kan volledige vervanging veel tijd en planning vragen. Neem het beschadigde aanrechtblad. Het kan de nodige tijd kosten om exact het goede blad te vinden. Vervolgens kan het nodig zijn om het nodige hak- en breekwerk uit te voeren om het oude blad te verwijderen en een nieuw blad te plaatsen.

Door de ontwikkeling van allerlei technieken is het steeds vaker mogelijk om beschadigde goederen perfect te repareren. Zodanig, zoals een oude reclame voor een lijmmerk luidde, “je ziet er geen barst meer van”.

Duurzaam en gemakkelijk

De optie van repareren in plaats van vervangen sluit natuurlijk goed aan bij het waar mogelijk bijdragen aan een duurzamere wereld. In de praktijk biedt het de klant ook het voordeel dat reparatie vaak veel sneller kan worden gerealiseerd dan vervanging en de overlast die vervanging met zich meebrengt.

Terug

Meer nieuws

Fietsaccu’s: ga er zorgvuldig mee om

De meeste fietsen die tegenwoordig worden gekocht zijn elektrisch. Het is belangrijk dat je... Lees meer

Schenkingsregels 2024

Rondom het geven van een schenking of juist het ontvangen van een schenking gelden fiscale... Lees meer

Is alleen het kenteken voldoende voor een goede autoverzekering?

De autoverzekering. Wanneer je een auto koopt is dit vaak iets dat je -even snel- telefonisch of... Lees meer