Krijgt u te maken met een schade dan moet altijd gekeken worden naar de specifieke verzekeringsvoorwaarden van de verzekering die u heeft afgesloten.
Voor schade als gevolg van regen geldt voor verzekeringen ten behoeve van particulieren in het algemeen het volgende:
Auto’s en motoren
Schade aan auto’s en motoren die casco of allrisk verzekerd zijn en door neerslag en andere vormen van overstroming beschadigd raken, valt bijna altijd onder de dekking van de verzekering. Dat geldt dus niet voor de auto/motor die alleen WA verzekerd is.
Schade aan woning en inboedel door regen
Regent het en raakt uw inboedel beschadigd doordat tijdens de regen bijvoorbeeld het dakraam openstond dan wordt deze schade meestal niet vergoed. Is er sprake van zware neerslag waardoor u schade krijgt, dan zal de daardoor ontstane schade aan uw woning of inboedel wel vergoed worden mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud of constructiefouten van de woning. In dit verband is het bijvoorbeeld belangrijk dat de goten van de woning regelmatig schoongemaakt worden zodat gevallen regen ook snel afgevoerd kan worden.
Schade door overlopende riviertjes/beekjes/kanalen
Voor schade aan woningen en inboedel door overlopende riviertjes, beekjes en kanalen bieden de meeste particuliere verzekeringen dekking.
Grote rivieren en zee
Schade als gevolg van overstroming van grote rivieren of door dijkdoorbraken aan de kust wordt door vrijwel geen enkele verzekering vergoed. Simpelweg omdat een dergelijke calamiteit zoveel schade kan veroorzaken dat deze de financiële draagkracht van verzekeraars te boven kan gaan. Probleem hierbij is dat als het mogelijk wordt gemaakt dit risico vrijwillig te verzekeren, maar een klein deel van de consumenten dit zal doen, waardoor er onvoldoende reserves kunnen worden opgebouwd om een grote schade op te vangen.
Enkele jaren geleden hebben verzekeringsmaatschappijen voorgesteld om deze aanvulling op de inboedel en opstalverzekering verplicht te stellen voor alle consumenten in heel Nederland. De extra premie hiervoor zou dan in een fonds komen dat ingezet kan worden indien een dergelijke calamiteit zich voordoet. Destijds is dit voorstel door de politiek afgewezen. Mogelijk dat na de recente ervaringen een soortgelijk idee weer opnieuw zal worden bekeken.
TerugBoete voor mobielgebruik op fiets € 170,-
Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meerJe hebt geen “recht” op een verzekering
Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...
Lees meerOm razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto
Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer