1,5 miljoen huizen met zonnepanelen
Onlangs werd bekend dat op dit moment in Nederland circa 1,5 miljoen woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Dat de ontwikkeling snel gaat, blijkt uit het feit dat vorig jaar de teller “nog maar” op 1 miljoen woningen stond. Het grootste deel van de 1,5 miljoen woningen met zonnepanelen bestaat uit koopwoningen. Huurwoningen vormen dus een minderheid.
De opstalverzekering
Bij een koopwoning verzekert de eigenaar van de woning deze in het algemeen tegen schade door bijvoorbeeld brand of storm. In de regel is onder de opstalverzekering ook gedekt schade aan de zonnepanelen voor zover deze vastzitten aan de woning. Zonnepanelen die op de grond staan, zijn dan vaak uitgesloten op de dekking van de opstalverzekering.
Bij een huurwoning
Een huurder van een woning kan besluiten zelf zonnepanelen aan te schaffen. Een huurder verzekert over het algemeen niet de woning. Dat doet de verhuurder. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan de huurder de waarde van de zonnepanelen aanvullend verzekeren op zijn inboedelverzekering. Dit gaat vaak niet automatisch, maar moet apart worden aangevraagd.
Veel verschillende voorwaarden
Voor wat betreft het verzekeren van zonnepanelen hanteren verzekeringsmaatschappijen verschillende voorwaarden. Het is dus belangrijk om een verzekeringsmaatschappij te selecteren met voorwaarden die het best bij jouw situatie passen.
Kies voor een gecertificeerd installateur
Zonnepanelen zijn veilig wanneer ze goed geïnstalleerd worden. De installateur zal erop letten dat de panelen zodanig worden gemonteerd dat deze niet zoveel warmte afgeven dat het dak in de brand kan vliegen. Ook de juiste wijze van bekabeling en het plaatsen van passende omvormers dienen vakkundig te gebeuren om onnodige risico’s te voorkomen.
Boete voor mobielgebruik op fiets € 170,-
Met ingang van 1 februari 2025 bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiel in de hand... Lees meerJe hebt geen “recht” op een verzekering
Wanneer jij je meldt bij een zorgverzekeraar om een basisverzekering af te sluiten, dan moet de...
Lees meerOm razend van te worden: vandalisme en schade aan je auto
Het is zo ontzettend zinloos: moedwillig een willekeurige auto beschadigen. “Gewoon” voor de lol... Lees meer