Struikelen over je eigen voeten is niet (altijd) onrechtmatig

Gezellig stukje fietsen

De zon schijnt. Je besluit een stukje te fietsen. Je geniet van de natuur, je kijkt rond en ziet daardoor te laat die voetganger die oversteekt. De voetganger valt. Natuurlijk schrikt iedereen, maar de schade valt meestal wel mee. Maar soms niet. Stel je voor dat de voetganger zijn heup breekt. Dit kan niet alleen leiden tot hoge medische kosten maar ook tot (tijdelijk) verlies van arbeidsinkomen. Wanneer jij aansprakelijk bent voor deze schade, dan wordt deze schade vergoed door de AVP. Deze verzekering kost maar enkele tientjes per jaar.

Het verhaal van de fietser is maar een voorbeeld. Door het jaar heen kunnen er talloze momenten zijn waarop jij door een fout schade aan derden veroorzaakt. Vooral jongeren die op zichzelf gaan wonen, beseffen het belang van deze verzekering vaak niet.

Wanneer ben je aansprakelijk?

De AVP vergoedt de schade waarvoor jij aansprakelijk bent. De logische vraag is dan natuurlijk: wanneer ben jij aansprakelijk voor schade die door jouw handelen of nalaten bij een ander optreedt?

Het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat je aansprakelijk bent wanneer je door een onrechtmatige daad bij een ander schade veroorzaakt. Maar wat is dan een onrechtmatige daad? Het feit dat een ander door jouw handeling schade heeft, maakt de handeling niet automatisch onrechtmatig. Een handeling is pas onrechtmatig wanneer de mate van waarschijnlijkheid van schade zo groot is, dat de dader op grond van zorgvuldigheid zich van de betreffende gedraging had moeten onthouden.

Fietsen zonder goed op het overige verkeer te letten is onrechtmatig

Wanneer je fietst en je let niet goed op het overige verkeer dan handel je niet zorgvuldig, omdat de kans dan groot is dat je een voetganger te laat ziet en in botsing komt. Vaak zal dan geconcludeerd worden dat je een onrechtmatige daad hebt gepleegd en dus aansprakelijk bent voor de schade aan de voetganger.

Hoe zit het dan met dat struikelen over je eigen voeten?

Stel je bent op een feestje bij familie. Je hebt niet gedronken. Je loopt in de woonkamer. Daarbij struikel je over je eigen voeten en kom je te vallen. In de val neem je een bijzettafeltje mee. Helaas stond er op dat tafeltje een aantal glazen wijn die terechtkomen op het splinternieuwe, witte kleed. De schade is er. Maar is struikelen over je eigen voeten “onrechtmatig”? Nee want wanneer je “gewoon” loopt is dit niet een gedraging die je niet zou moeten doen omdat er daardoor een te grote kans op schade bij anderen optreedt. Je aansprakelijk voelen voor een schade die jij hebt veroorzaakt, is iets anders dan juridisch aansprakelijk zijn. Ben je juridisch niet aansprakelijk dan zal de verzekeraar waar de AVP is afgesloten deze schade waarschijnlijk ook niet vergoeden.Terug

Meer nieuws

Elektrische fietsen geliefd bij dieven

Sinds 2018 worden er jaarlijks meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone toer- of... Lees meer

Struikelen over je eigen voeten is niet (altijd) onrechtmatig

De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) is een belangrijke verzekering. Voor...

Lees meer

Uitgesteld! Registratie- en kentekenplicht bijzondere bromfietsen

Dat de registratie- en kentekenplicht eraan komt, dat wisten we al. Maar: wist je ook dat deze... Lees meer