Verstandige beslissing: verduurzamen van de woning

Kopers letten steeds meer op duurzaamheid woning

De makelaars van woningen rapporteren dat belangstellenden voor woningen steeds kritischer kijken naar de vraag hoe het energieverbruik van de te koop staande woning is. In de praktijk betekent dit dat investeren in verduurzaming van de woning over het algemeen de marktwaarde van jouw woning vergroot.

Financiering vooral met spaargeld

Van de woningeigenaren die al een hypotheek hadden heeft in 2022 ongeveer 40% maatregelen genomen om de woning (verder) te verduurzamen. Dat kunnen kleine- maar ook grote aanpassingen zijn. Het overgrote deel (90%) van deze woningeigenaren financierde deze maatregelen (deels) met spaargeld.

Verschillende mogelijkheden om te financieren

Naast het inzetten van spaargeld zijn er nog legio andere mogelijkheden om verduurzaming van jouw woning te financieren. De belangrijkst opties zijn;

  • Een verhoging van jouw bestaande hypotheek. De meeste banken bieden hiervoor inmiddels aantrekkelijke mogelijkheden aan.
  • Gemeentelijke en landelijke overheden kennen voor allerlei verschillende vormen van verduurzaming subsidies.
  • Veel gemeentes bieden leningen aan met een heel lage rente en gunstige voorwaarden.
  • Voor kleinere investeringen kan een consumptief krediet gunstiger zijn dan een verhoging van jouw hypotheek. Of dit echt zo is, moet je wel goed berekenen. Wij zien de laatste tijd dat met name door de rentestijgingen een consumptief krediet minder voordelig is dan een hypothecair krediet.

Zomer prima moment om te verduurzamen

Op het moment dat het buiten koud en guur is en het maandelijkse energieverbruik sterk stijgt, beslissen veel mensen hun woning toch maar energiezuiniger te maken. Dit heeft tot gevolg dat installateurs het druk hebben en je lang moet wachten tot je aan de beurt bent. Voordeel van de zomerperiode is dat het voor installateurs iets rustiger is en er ook meer en langer buiten gewerkt kan worden.Terug

Meer nieuws

Elektrische fietsen geliefd bij dieven

Sinds 2018 worden er jaarlijks meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone toer- of... Lees meer

Struikelen over je eigen voeten is niet (altijd) onrechtmatig

De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) is een belangrijke verzekering. Voor...

Lees meer

Uitgesteld! Registratie- en kentekenplicht bijzondere bromfietsen

Dat de registratie- en kentekenplicht eraan komt, dat wisten we al. Maar: wist je ook dat deze... Lees meer