Zo verklein je de kans op autopech

Tip 1: controleer de accu

Vooral bij wat oudere auto´s komt het voor dat de accu het laat afweten als de auto een tijd niet wordt gebruikt. Iedere accu loopt namelijk langzaam leeg. Afhankelijk van het gebruik van de auto, gaat dit bij de een wat sneller dan bij de ander. Als de accu voor langere tijd ontladen is, dan vermindert de opnamecapaciteit. Zorg daarom voor een goede accu of laat hem bij twijfel opmeten en eventueel vervangen. Je kan dit probleem vaak voorkomen door een keer per week een ritje te maken van minimaal een half uur buiten de bebouwde kom. Niet alleen de motor komt dan goed op temperatuur, ook de accu wordt goed opgeladen.

Tip 2: controleer de bandenspanning

Als een auto te lang stilstaat, kan je te maken krijgen met zogenaamde "vierkante wielen". Dit ontstaat wanneer banden langdurig op dezelfde plek belast worden en daardoor na verloop van tijd vervormen. Als je dan weer de weg op gaat, lijkt het alsof de auto meer trilt dan je gewend bent. Na een tijdje komen de banden wel weer terug in vorm, maar om dit te voorkomen adviseren we om de banden goed op te pompen. Controleer of de druk overeenkomt met de druk die voorgeschreven staat op de sticker die zich (bij de meeste auto’s) linksvoor in de deuropening bevindt. Een juiste bandenspanning voorkomt slijtage en het bespaart bovendien brandstof. Om dit probleem helemaal te voorkomen raden we aan om af en toe een blokje om te rijden.

Tip 3: het op peil houden van de vloeistoffen

Controleer voordat je weer de weg op gaat het oliepeil, de koelvloeistof en de ruitensproeiervloeistof. Olie is belangrijk omdat het dient als een smeermiddel dat ervoor zorgt dat de motoronderdelen soepel blijven draaien. Bij een te laag oliepeil kan de motor vastlopen. Koelvloeistof zorgt er samen met de radiateur voor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en zo optimaal presteert.

Tip 4: controleer de APK en verzekering

Misschien voor de hand liggend, maar check voordat je de openbare weg weer opgaat of de auto nog goed verzekerd is en of de APK nog geldig is.

Tip 5: voorkom roestvorming op de remschrijven

Als een auto lang stilstaat, kan er oppervlakteroest ontstaan op de remschijven. Het kan zijn dat je dan een schavend geluid hoort bij het remmen. Ook hiervoor raden we aan een half uurtje te rijden. De oppervlakteroest gaat dan vanzelf weg door de wrijving bij het remmen. Rem tijdens het rijden ‘normaal’. Extra hard remmen is niet nodig en kan bovendien gevaarlijke situaties opleveren.

Tip 6: Elektrisch systeem

Heb je een elektrische auto? Bedien dan regelmatig alle elektrische componenten, zoals ruitenwissers, koplamphoogteverstelling en elektrisch verstelbare buitenspiegels. Op die manier blijven die zonder problemen functioneren.

Tip 7: Storingsmelding

Mocht er tijdens het rijden toch een storing optreden, dan is het goed om te weten dat je met een rood storingslampje altijd zo snel mogelijk op een veilige manier moet stoppen. Bij een geel waarschuwingslampje kun je vaak wel doorrijden naar de dichtstbijzijnde dealer. Raadpleeg altijd het instructieboekje.

Terug

Meer nieuws

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Veel Nederlanders beoefenen sport via een vereniging. Vooral tijdens wedstrijden kan letsel... Lees meer

Het waait stevig. Wanneer heet dit een storm?

Afgelopen november en december en ook deze maand heeft het op allerlei plaatsen stevig gewaaid.... Lees meer

Lenen bij familie: komt vaker voor dan gedacht

De Nederlandsche Bank, DNB, heeft onderzoek gedaan naar hypothecaire leningen in Nederland. Op... Lees meer