Samenwonen? Regel het goed

Bij trouwen gaat het vanzelf

Aan het huwelijk verbindt de wetgever een groot aantal juridische gevolgen. Veel van de juridische gevolgen zijn bedoeld om beide partners te beschermen. Bijvoorbeeld dat bij het overlijden van de ene partner de andere partner automatisch erfgenaam is. Wil je binnen jouw relatie bepaalde zaken anders regelen dan de wetgever heeft bedacht dan kan dat vaak. Over het algemeen zal je dit dan via een notaris moeten regelen.

Samenlevingscontract

Stellen kunnen in plaats van te trouwen ook besluiten gezamenlijk een samenlevingscontract te sluiten. Het is verstandig dit te doen via een notaris. In een samenlevingscontract maak je afspraken over onder meer:

  • De verdeling van de inkomsten en uitgaven van beiden;
  • Welke bezittingen welke partner inbrengt;
  • Wat er gebeurt met de gezamenlijke bezittingen wanneer een van de partners overlijdt.

Je hebt er vast overheen gelezen

De kans is groot dat het belang van het woordje “gezamenlijke” in het stukje hierboven je ontgaat. Toch kan het een enorm verschil uitmaken. Wij geven een voorbeeld. Jan en Ans gaan samenwonen. Jan heeft vanuit zijn familie een eigen woning. Jan en Ans wonen jarenlang samen. Er worden twee dochters geboren. Op het moment dat de dochters zelf al volwassen zijn en uit huis zijn komt Jan te overlijden. Iedereen gaat ervan uit dat Ans nu de woning erft. Dat is dus niet het geval. Want de woning was geen gezamenlijk bezit. De twee dochters erven de woning en Ans heeft ten aanzien van de woning nergens aanspraak op. Dat hadden Jan en Ans nooit zo bedoeld. Zelfs wanneer de dochters het prima vinden dat Ans de woning “krijgt” kan dit niet zomaar. De dochters moeten forse erfbelasting betalen en Ans moet de woning van de dochters kopen of huren. Allemaal gevolgen die simpel voorkomen hadden kunnen worden.

Geregistreerd partnerschap

Hadden Jan en Ans dit goed willen regelen, dan hadden ze geen samenlevingscontract moeten opstellen, maar een geregistreerd partnerschap moet regelen. Ook daarvoor doe je er verstandig aan om naar een notaris te gaan. Bij een geregistreerd partnerschap krijg je vrijwel dezelfde rechten als de wetgever aan een huwelijk heeft verbonden. Onder meer word je automatisch elkaars erfgenaam. Ook ten aanzien van de bezittingen die niet “gezamenlijk” waren.

Wij snappen het. Maar toch

Wij snappen het echt wel. Wanneer je besluit om te gaan samenwonen heb je waarschijnlijk weinig zin om op dat moment je ook te gaan verdiepen in dit soort onderwerpen. De gevolgen van het samenwonen zijn echter groot. Bijvoorbeeld voor je verzekeringen, de hypotheek of jullie pensioenen. Ga je samenwonen dan adviseren wij je om ede belangrijkste punten van aandacht doornemen.

Terug

Meer nieuws

Elektrische fietsen geliefd bij dieven

Sinds 2018 worden er jaarlijks meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone toer- of... Lees meer

Struikelen over je eigen voeten is niet (altijd) onrechtmatig

De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) is een belangrijke verzekering. Voor...

Lees meer

Uitgesteld! Registratie- en kentekenplicht bijzondere bromfietsen

Dat de registratie- en kentekenplicht eraan komt, dat wisten we al. Maar: wist je ook dat deze... Lees meer